Welk effect heeft België op jullie? - Wij worden er vrolijk van!

Welk effect heeft België op jullie? - Wij worden er vrolijk van!

Culinaria 2015 « Belgium effect »: van 6 tot 10 mei 2015

Maandag 16 maart 2015 — Welk effect heeft België op jullie?

- Wij worden er vrolijk van!

"Iedereen praat over België. Mensen brengen ontroerende hommages aan ons land… Het land van verzamelaars, de Belgian Touch, die aparte Belgische spirit, de Belgen en hun poëtische ziel, België en zijn garnalenkroketten.”* 

Als wij in België één element van nationale verbondenheid hebben, dan is het wel eten.

Belgen zijn sympathieke lieden, én gek op eten.

*Pierre Richard tijdens het gala van de ‘Magritte du Cinéma’ in februari 2015

Een absoluut unieke gastronomische ervaring
Na zes succesvolle edities is Culinaria met de steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest uitgegroeid tot een evenement van internationale klasse, het neusje van de zalm op het gebied van gastronomie. Culinaria is een kruispunt van smaken in het hart van de Europese hoofdstad, één groot uitstalraam dat een kijkje biedt op het culinaire talent van België. Het evenement Culinaria pakt elk jaar uit met een nieuw thema en fungeert als doorgeefluik voor de allernieuwste trends in de gastronomie.

“Belgium effect”
Onze gastronomie hoeft zich niet te bevrijden van een of ander keurslijf en is nooit bang geweest om zich met uiteenlopende inspiraties te voeden. Onze restaurants zitten op nooit eerder geziene wijze verankerd in de multiculturele opleving van de immigratie. Het eten in onze restaurants is een Belgische kruising met de Franse bistronomie, de Ierse beenhouwerij en de keukens van Italië, Korea, Peru of de Maghreb.

De Belgische keuken is vrij en nieuwsgierig van aard. De kunst van het koken zit meer in het doen dan in het denken en de kneepjes van het vak worden dan ook vlot gedeeld. Onze keuken is creatiever en populairder dan ooit.

België, een multiculturele smeltkroes
De Belgische gastronomie staat in het centrum van wat er in Europa op culinair gebied speelt. Als in een echte bouillon vermengen zich hier tradities en invloeden uit diverse landen. Dat blijkt onder meer uit het aantal buitenlandse sterrenchefs in België. Culinaria brengt met deze zevende editie een eerbetoon aan die multiculturele smeltkroes, die heeft bijgedragen tot de internationale faam van het evenement, en verzamelt de keur van de Belgische en internationale gastronomie voor vijf dagen vol smaakvolle ontdekkingen en heerlijkheden.

Voor dit evenement is geen betere plek denkbaar dan Tour & Taxis, de mythische locatie in Brussel met een rijk verleden, waar Culinaria u ontvangt van woensdag 6 tot zondag 10 mei 2015. Vijf dagen lang zijn fijnproevers, levensgenieters, foodies, fans van experiences en nieuwsgierigen welkom om te komen genieten van degustatiegerechten bereid door sterrenkoks, unieke workshops en verrukkelijke ontdekkingen rond het thema ‘Belgium effect’.

Niet te missen gastronomisch rendez-vous
Er waait een positieve wind door de keukens van onze chefs. Sommigen krijgen daardoor een heuse boost. Ze laten hun bescheidenheid achterwege en tekenen present op grote culinaire events. Hun keuken krijgt internationale erkenning en staat inmiddels bekend als een garantie voor kwaliteit.

Wallonië wordt in de Franse pers bestempeld als het nieuwe eldorado van de smaak, terwijl het bruisende Brussel en Vlaanderen uitgroeien tot de nieuwe Europese bakermat voor foodies.

Ook dit jaar neemt Culinaria een kijkje over onze landsgrenzen en ontvangt het internationale chef-koks.

Elke dag tonen sterrenchefs en jonge veelbelovende koks hun eigen ‘Belgium effect’ in een origineel recept. Fijnproevers maken meteen bij aankomst kennis met de ‘aperonomie’, aangeboden door Leffe: een amusehapje gemaakt door een jonge gastronomische of bistronomische kok, geserveerd met een Leffe naar keuze. Vervolgens serveren de beste chefs van het land vijf degustatiegerechten met aangepaste Loirewijnen in de dagmenu’s. Daarna ontdekt de bezoeker het dessert, geserveerd door een gastronomische chef. Deze uitzonderlijke maaltijd eindigt met een ‘café gourmand’, aangeboden door bekende namen uit de wereld van de chocolade en de patisserie. Vergeet ook niet om een heerlijke pauze in te lassen met S.Pellegrino, dat met zijn Young Chefs Belgische antipasti aanbiedt, geserveerd met water van S.Pellegrino.


De Belgische chefs die aanwezig zullen zijn op Culinaria:
Damien Bouchéry & Bénédicte Bantuelle (Bouchéry), Giovanni Bruno (Senzanome *), Julien Burlat (Dôme *), Pierre Ciampi (La Garrigue), Axel Colonna-Cesari (Centpourcent *), Sang Hoon Degeimbre  (L’Air du Temps **), Gert de Mangeleer (Hertog Jan ***), Bart De Pooter (Pastorale **), Kobe Desramault (In De Wulf *), Pascal Devalkeneer (Le Chalet de la Forêt **), Benoit Dewitte (Benoit & Bernard Dewitte *), Mario Elias (Le Cor de Chasse*), Laurent & Vincent Folmer (Couvert Couvert *), Carl Gillain (Agathopede), Stefan Jacobs (Va Doux Vent *), Alex Joseph (Rouge tomate), Gilles Joyes (Marcus *), Dimitri Lysens (Magis *), Eric Martin (Lemonnier), Olivier Massart (Ô de vie), Yves Mattagne (Sea Grill **), Christophe Pauly (Le Coq au Champs *), Clément Petitjean (La Grappe d'or*), Dario Puglia (Gist), Lionel Rigolet (Comme Chez Soi **), Kamo Tomoyasu (Kamo *), Thomas Troupin & Marie-Charlotte Portois (La Menuiserie *), Vilhjalmur Sigurdarson (Souvenir), Broes Tavernier (‘t Vijfde Seizoen), Martin Volkaerts (L'Amandier), Jean-Philippe Watteyne (iCook !) en Laury Zioui (L’Eveil des Sens *).

Culinaria verwent alle fijnproevers met een afsluiter dankzij Joost Arijs (Joost Arijs), Jean-Philippe Darcis (Darcis), Marc Ducobu (Ducobu), Pierre Marcolini (Maison Pierre Marcolini) en Tom Van Loock (Patisserie Academie).

De internationale chefs die workshops zullen geven:
Michel Troisgros (FRA - Troisgros ***), Edwin Vinke (HOL – Kromme Watergang**), Christophe Dufau (FRA – Les Bacchanales*), Even Ramsvik (NOR – Ylajali *), Matt Orlando (DAN - Amass).

Festival van de gastronomie
De CULINARIA-experience is als het ware een sociale mise-en-scène van de gastronomie, een uitstalraam dat een kijkje biedt op ambachtsmensen, op fokkers en telers uit het noorden en het zuiden van België, op de producten die de Belgische grond voortbrengt, op buitenlandse sterrenkoks uit de internationale scene, op groentekwekers en kaasboeren van elders, op brouwers en makers van champagne en op wijnboeren uit alle hoeken van de wereld…

Aan de hand van een rijk en gevarieerd gastronomisch programma maken de bezoekers kennis met de menselijke ‘terroir’ van ons dierbare landje.

In gastronomische workshops kunnen de bezoekers proeven van uitzonderlijke producten en er ook mee werken onder begeleiding van specialisten, en er is een fijnproeversmarkt waar de bezoekers artisanale producten van topkwaliteit kunnen kopen om thuis na te genieten.


Praktische informatie

Waar?
Tour & Taxis Havenlaan 86C 1000 Brussel

Data en openingstijden 

  • Woensdag 6 mei 2015:              19u00 – 23u00
  • Donderdag 7 mei 2015:             19u00 – 23u00
  • Vrijdag 8 mei 2015:                    12u00 - 16u00 en 19u00 - 23u00
  • Zaterdag 9 mei 2015:                 19u00 – 23u00
  • Zondag 10 mei 2015:                 12u00 – 17u00

Formules en prijzen

 

Paspoort Culinaria – 8 gangen à la carte – vanaf donderdag 7 mei
Inclusief: toegang tot het evenement, de gastronomische workshops, de fijnproeversmarkt, de Aperonomie van Leffe (met een amuse van een jonge gastronomische of bistronomische kok), een 7-gangenmenu met 6 degustatiegerechten bereid door de beste chefs van het land, een dessert en een café gourmand gemaakt door chef-patissiers, aangepaste wijnen door Vins de Loire, water van S.Pellegrino geserveerd met antipasti.

Prijs: € 80,00 in voorverkoop - € 85,00 ter plaatse

Er is keuze uit twee menu’s, samengesteld door onze chefs.

Paspoort Culinaria met de Zwitserse Gruyère AOP – vanaf donderdag 7 mei
Inclusief: Paspoort Culinaria en een kaas bordje met de Zwitserse Gruyère AOP

Prijs: € 85,00 in voorverkoop - € 90,00 ter plaatse

VIP – vanaf donderdag 7 mei
Inclusief: Paspoort Culinaria, een kaas bordje, toegang tot de viproom, Open Bar en Open Champagnebar in de viproom

Prijs: € 105,00 in voorverkoop - € 110,00 ter plaatse

The Culinaria Experience by The Hotel – vanaf woensdag 6 mei
Inclusief: Passeport VIP Culinaria met een verblijf in een kamer van The Hotel.

Avant-Première – woensdag 6 mei 2015
Inclusief: Paspoort Culinaria, Open Bar en Open Champagne bar Pommery

Prijs: € 105,00 in voorverkoop - € 110,00 ter plaatse


Persdossier op aanvraag
Inlichtingen en voorverkoop op www.culinaria2015.com

________________________________________

Contact: 
Amélie Beerens
M. +32 0477 71 44 05 // ab@culinariasquare.com

Contact voor de pers: 
Benoît Carion (PeppeRmint)
M. +32 0496 13 51 65 // bcarion@peppermint.be