Het Barilla recept van de maand: Kleine gegratineerde schotel met Girandole en bospaddenstoelen, hazelnootolie en paneermeel

Het Barilla recept van de maand: Kleine gegratineerde schotel met Girandole en bospaddenstoelen, hazelnootolie en paneermeel

Oktober

Barilla stelt u maandelijks een creatief recept voor op basis van seizoensgroenten en Barilla producten.

[ Voor 2 personen • Bereiding : 15 min • Kooktijd : 30 min ]

200 g Girandole Barilla® • 200 bospaddenstoelen (cantharellen, eekhoorntjesbrood en shiitake) • 4 eetl. hazelnootolie • 25 g boter • 25 g bloem • 25 cl melk • 25 cl vloeibare verse volle room • 50 g pecorino • zout, peper

1. Verwarm de oven voor op 200 °C (therm. 6-7).

2. Maak de paddenstoelen schoon met wat keukenpapier en snij de uiteinden met aarde van de voeten. Bak ze snel in een pan met een eetlepel olijfolie totdat ze goudgeel kleuren. Zet ze apart.

3. Breng 2 l water aan de kook en voeg 14 g zout toe. Strooi er de Girandole in, roer af en toe en laat ze 11 minuten koken. Giet de Girandole af, maar bewaar wel wat kooknat in een kop.

4. Laat, terwijl de pasta kookt, de boter smelten in een kookpot, voeg de bloem ineens toe en roer snel met een klopper. Giet er de melk en de verse room bij en blijf met de klopper roeren. Laat deze bechamelsaus op een zacht vuur al roerend indikken. Neem ze van het vuur zodra ze dik is, voeg de helft van de pecorino toe, meng goed en kruid met peper en zout.

5. Neem een grote kom en meng hierin de Girandole, de bechamelsaus en 2 eetlepels kooknat. Voeg nu de paddenstoelen en de hazelnootolie toe. Beboter een gratineerschotel, schep er de pasta in en bestrooi met de rest van de geraspte pecorino.

6. Zet de pasta 20 minuten in de oven of totdat de bovenlaag mooi goudgeel gekleurd is.

 

Wist je dat?
“De industriële productie van fusilli gaat terug tot 1924, toen de broers Guido en Aurelio Tanzi, die naar New York geëmigreerd waren, de laatste hand legden aan de ‘Fusilla’-machine waarmee voor het eerst pasta kon worden gemaakt met een perfect regelmatige opening in de lengte. Elke regio heeft zijn eigen variëteiten, met verschillende namen, afmetingen, en traditionele sauzen. In Sicilië, bijvoorbeeld, worden fusilli geserveerd met pesto alla trapanese, terwijl in streken met een belangrijke schapenteelt als Puglia en Lazio sauzen op basis van lamsvlees de voorkeur genieten. In Basilicata, waar fusilli met salami en mierikswortelsaus hét carnavalsgerecht bij uitstek is, geloofde men ook dat deze pasta het geslacht van een baby kon voorspellen: als een spiraaltje fusilli in kokend water werd geworpen en rechtop bleef staan, werd het vast en zeker een jongen. Ging het horizontaal drijven, dan werd het een meisje. In Calabrië zegt de traditie dat een jong meisje riskeert een oude vrijster te worden als ze haar verloofde niet kan bewijzen dat ze vijftien manieren kent om pasta klaar te maken, en fusilli was de eerste proef.”

Contacteer ons