48% van de Belgen heeft last van tanderosie

48% van de Belgen heeft last van tanderosie

Bijna één op de drie jongvolwassenen (18-35 jaar) vertoont tekenen van gebitsslijtage.  Gebitsslijtage neemt daarbij ook nog eens toe naarmate men ouder wordt. Het is algemeen geweten dat zoete producten nadelig zijn voor het tandglazuur. Wat minder bekend is, is dat ook zure producten schadelijk zijn voor de kwaliteit van het tandglazuur. Het tandglazuur kan al worden aangetast bij slechts vier zuurhoudende gerechten of dranken per dag. Uit onderzoek van iVox, in opdracht van PROGLASUR®, blijkt dat 48% van de ondervraagde Belgen last heeft van tanderosie. Eenmaal weg, komt tandglazuur niet meer terug. Daarom roept PROGLASUR® iedereen op om de tanderosie tegen te gaan. 

De zure waarheid
Tanderosie is het fenomeen waarbij slijtage van het tandglazuur optreedt. Dit kan veroorzaakt worden door een modern zuurrijk dieet. De eerste symptomen zijn niet direct zichtbaar, maar kunnen geconstateerd worden door een tandarts. Niets doen tegen tanderosie kan zorgen voor een geleidelijke verdunning van het glazuur, wat leidt tot een verkleuring van de tanden. Daarnaast kan het de rand van je tanden doorzichtig maken en uiteindelijk gevoelige tanden veroorzaken. Eén op de zeven Belgen geeft daarbij ook aan over het algemeen ontevreden te zijn over de kwaliteit van zijn/haar gebit.
Niet alleen frisdranken of wijn vormen een risico voor tanderosie. Ook gezondere producten bevatten veel zuren: fruit, vruchtensap, slasaus en zelfs koolzuurhoudend mineraalwater.

Belgisch onderzoek
Uit het onderzoek van iVox blijkt dat 25% van de respondenten weet wat tanderosie inhoudt. Problematisch is wel dat een derde van de respondenten denkt dat tandglazuur terug in zijn oorspronkelijke staat kan worden hersteld. Een ander opvallend gegeven is dat 58% van de Belgen denkt dat je best meteen na de maaltijd je tanden poetst, terwijl je best nog even wacht, om je tandglazuur beter te beschermen. Daarnaast geloven vier op de tien respondenten niet dat het helpt om zure dranken door een rietje te drinken, terwijl dit wel een effectieve maatregel is tegen tanderosie.

Hoe ga je tanderosie tegen?
Heel wat producten die we dagelijks consumeren bevatten zuren, die schadelijk zijn voor ons tandglazuur. Het gaat hier om producten als frisdranken, sinaasappelsap en ananas. Maar ook minder vanzelfsprekende producten bevatten een hoge zuurtegraad, zoals bijvoorbeeld olijven en spuitwater. Daarom is het belangrijk om het tandglazuur te beschermen tegen de effecten van erosie. Vele tandartsen bevelen PROGLASUR® aan. PROGLASUR®-MULTI-ACTION  met fluoride versterkt het verzwakte tandglazuur. Tweemaal per dag poetsen met PROGLASUR®-MULTI-ACTION helpt beschermen tegen tanderosie en tandbederf. PROGLASUR®-MULTI-ACTION is pH-neutraal. Daarnaast helpt het bij het behouden van gezonde tanden en tandvlees en voor een schone, frisse mond.

Andere tips voor de bescherming van het tandglazuur:​

  • Drink koolzuurhoudende dranken zoals cola of vruchtensappen met een rietje.
  • Poets je tanden voorzichtig maar grondig met een zachte of medium tandenborstel.
  • Poets je tanden niet meteen na de maaltijd, maar wacht een uurtje.
Contacteer ons