Persbericht: Na Brugge, Antwerpen en Leuven ontvangt ook Hasselt morgen ambassadeur Olivier Kronal

Persbericht: Na Brugge, Antwerpen en Leuven ontvangt ook Hasselt morgen ambassadeur Olivier Kronal

Morgen wacht Minister Vandeurzen ambassadeur Olivier Kronal op aan de finish in Hasselt - Grote Markt 17 uur

Zondag 15 november 2015 — Gisteren, 14 november, was het Wereld Diabetes Dag. Dat is niet ongemerkt voorbijgegaan. De ambassadeurs van de Diabetes Liga vragen beide op hun eigen manier aandacht voor de problematiek. 

Celien stelde afgelopen vrijdag op Radio 2 haar nieuwe single voor, Net Als Jij. Olivier Kronal loopt voor de gelegenheid dwars door Vlaanderen. Hij startte vrijdag in Brugge en morgen bereikt hij de finish in Hasselt. Vandaag liep burgemeester Bart De Wever vanuit Antwerpen de eerste 21 km mee richting Leuven. In Leuven werd Olivier Kronal opgewacht door burgemeester Louis Tobback. 

Morgen vangt Olivier het laatste deel van zijn parcours aan. Om 11 uur zal hij vertrekken vanaf het Martelarenplein in Leuven. Hij komt aan op de Grote Markt in Hasselt, waar hij ontvangen wordt door Minister Vandeurzen. 

“De impact van diabetes mag niet onderschat worden, maar het leven stopt niet na de diagnose. Ook mensen met diabetes kunnen nog straffe toeren uithalen.” – Olivier Kronal, ultraloper en ambassadeur van de Diabetes Liga.

200 km voor Diabetes
Ultraloper Olivier Kronal is één van de ambassadeurs van deze campagne. Ondanks het hebben van diabetes legde Olivier Kronal een opmerkelijke prestatie neer op de “Marathon des Sables”.

De 35-jarige Olivier Kronal loopt voor deze actie dwars door Vlaanderen, een parcours van zo’n 200 kilometer. Op maandag 16 november bereikt Olivier Kronal de finish van het parcours, in Hasselt. Hij wordt er opgewacht door Jo Vandeurzen, Vlaams Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.

De Diabetes Liga roept iedereen op om, weliswaar zonder loopschoenen, Olivier Kronal op te wachten aan de finish: Grote Markt, 3500 Hasselt.

“Mensen vragen mij nog altijd of ik als kind soms teveel gesnoept heb, terwijl dat er niets mee te maken heeft. Als ambassadrice van de Diabetes Liga wil ik hen vooral correct informeren.” – Celien, singer-songwriter en ambassadrice van de Diabetes Liga.

Song
Ook ambassadrice Celien vraagt op haar eigen manier aandacht voor diabetes. Daarom brengt ze  voor de gelegenheid een song uit over diabetes. Vlaanderen leerde Celien kennen dankzij haar deelname aan het televisieprogramma “De Beste Singer-Songwriter van Vlaanderen”.

De song kan vanaf 14 november voor €1,29 gedownload worden via www.diabetes.be. Ook de videoclip kan vanaf dan op de website van de Diabetes Liga worden bekeken. De opbrengst gaat integraal naar de Diabetes Liga. 

Over diabetes
Diabetes is een chronische aandoening die nog al te vaak wordt onderschat. Vroegtijdige opsporing en behandeling zijn essentieel om de gevolgen zoals oogaandoeningen, nierproblemen, hart- en vaatziekten tot een minimum te beperken. Momenteel hebben 1 op 12 van de volwassen Belgen diabetes en men schat dat dit verder zal oplopen tot 1 op 10 tegen 2030. Type 1 diabetes, de minst voorkomende vorm, is een auto-immuunaandoening die voornamelijk voor de leeftijd van 40 jaar ontstaat. In meer dan 90% van de gevallen gaat het echter om type 2 diabetes (vroeger ook wel ‘ouderdomsdiabetes’ genoemd).

Type 2 diabetes kent meestal een sluimerend verloop, waardoor het soms jaren onopgemerkt blijft. Er zijn wel een aantal risicofactoren aan te duiden zoals overgewicht (vooral te dikke buik), leeftijd, diabetes in de familie en een voorgeschiedenis van te hoge bloedsuikerwaarden. Wie een verhoogd risico loopt, kan de evolutie naar type 2 diabetes met meer dan de helft voorkomen door gezond te leven.

Over Diabetes Liga vzw
De Diabetes Liga streeft als onafhankelijke vereniging naar de beste zog en omkadering voor wie met diabetes wordt geconfronteerd. Zowel mensen met diabetes en hun omgeving als iedereen die professioneel betrokken is, maken deel uit van de 500 vrijwilligers en meer dan 22.000 leden. De werking richt zich op: verspreiden van kwalitatieve informatie over diabetes, behartiging van de belangen van mensen met diabetes, creëren van een netwerk rond diabetes, en in opdracht van de Vlaamse overheid, preventie van type 2 diabetes.