Skip to Content
Persbericht: De Diabetes Liga en ambassadeurs Olivier Kronal en Celien vragen aandacht voor diabetes op 25ste editie Wereld Diabetes Dag

Persbericht: De Diabetes Liga en ambassadeurs Olivier Kronal en Celien vragen aandacht voor diabetes op 25ste editie Wereld Diabetes Dag

Campagne in Hasselt (Grote Markt) op maandag 16 november in aanwezigheid van Minister Jo Vandeurzen – 17 uur.

Om meer aandacht te vragen voor diabetes brengt Celien een gloednieuwe song uit en loopt Olivier Kronal dwars door Vlaanderen.

Hasselt – Dit jaar vindt de verjaardagseditie plaats van Wereld Diabetes Dag. Op 14 november wordt deze internationale VN-dag voor de 25ste keer gevierd. Doel is de bevolking correct te informeren en te sensibiliseren over diabetes. Deze inspanningen zijn vandaag meer dan ooit nodig. Zowat elke 10 minuten krijgt iemand in ons land de diagnose van diabetes. Naar schatting heeft 1 op 12 volwassen Belgen al de aandoening. Tegen 2030 zou dit oplopen tot minstens 1 op 10 Belgen. 

 

“De impact van diabetes mag niet onderschat worden, maar het leven stopt niet na de diagnose. Ook mensen met diabetes kunnen nog straffe toeren uithalen.” – Olivier Kronal, ultraloper en ambassadeur van de Diabetes Liga.

200 km voor Diabetes
Ultraloper Olivier Kronal is één van de ambassadeurs van deze campagne. Ondanks het hebben van diabetes legde Olivier Kronal een opmerkelijke prestatie neer op de “Marathon des Sables”.

De 35-jarige Olivier Kronal loopt voor deze actie dwars door Vlaanderen, een parcours van zo’n 200 kilometer. Op maandag 16 november bereikt Olivier Kronal de finish van het parcours, in Hasselt. Hij wordt er opgewacht door Jo Vandeurzen, Vlaams Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.

De Diabetes Liga roept iedereen op om, weliswaar zonder loopschoenen, Olivier Kronal op te wachten aan de finish: Grote Markt, 3500 Hasselt.

Meer details over de rest van het parcours vindt u in bijlage van dit persbericht.   

“Mensen vragen mij nog altijd of ik als kind soms teveel gesnoept heb, terwijl dat er niets mee te maken heeft. Als ambassadrice van de Diabetes Liga wil ik hen vooral correct informeren.” – Celien, singer-songwriter en ambassadrice van de Diabetes Liga.

Song
Ook ambassadrice Celien vraagt op haar eigen manier aandacht voor diabetes. Daarom brengt ze  voor de gelegenheid een song uit over diabetes. Vlaanderen leerde Celien kennen dankzij haar deelname aan het televisieprogramma “De Beste Singer-Songwriter van Vlaanderen”.

De song kan vanaf 14 november voor €1,29 gedownload worden via www.diabetes.be. Ook de videoclip kan vanaf dan op de website van de Diabetes Liga worden bekeken. De opbrengst gaat integraal naar de Diabetes Liga. De song wordt voor de eerste maal live voorgesteld op zaterdag 14 november tijdens Wereld Diabetes Dag. De voorstelling vindt plaats op het hoofdkantoor van de Diabetes Liga (Gent).

Regionale wandelingen
Traditioneel organiseert de Diabetes Liga naar aanleiding van Wereld Diabetes Dag regionale wandelingen. Vorig jaar trokken maar liefst 2054 deelnemers hun wandelschoenen aan.

Ook in de regio van Hasselt vinden dit jaar stads- en natuurwandelingen plaats op zondag 15 november

Wandelplezier in Bree

  • Start aan KAJ lokaal – Gruitrodenkiezel 108, 3960 Bree
  • Start tussen 10 en 15 uur

Wandelen voor diabetes door de groene long van Beringen

  • Start aan Parochiezaal – Kroonstraat 51, Beringen (Korspel)
  • Start tussen 8 en 15 uur

Ook in andere steden kan er stevig gewandeld worden:

  • Lier
  • Avelgem en Loppem
  • Pellenberg en Gooik
  • De Klinge en Brakel

De deelnameprijs bedraagt €2,00 en is gratis voor kinderen tot 12 jaar.

Over diabetes
Diabetes is een chronische aandoening die nog al te vaak wordt onderschat. Vroegtijdige opsporing en behandeling zijn essentieel om de gevolgen zoals oogaandoeningen, nierproblemen, hart- en vaatziekten tot een minimum te beperken. Momenteel hebben 1 op 12 van de volwassen Belgen diabetes en men schat dat dit verder zal oplopen tot 1 op 10 tegen 2030. Type 1 diabetes, de minst voorkomende vorm, is een auto-immuunaandoening die voornamelijk voor de leeftijd van 40 jaar ontstaat. In meer dan 90% van de gevallen gaat het echter om type 2 diabetes (vroeger ook wel ‘ouderdomsdiabetes’ genoemd).

Type 2 diabetes kent meestal een sluimerend verloop, waardoor het soms jaren onopgemerkt blijft. Er zijn wel een aantal risicofactoren aan te duiden zoals overgewicht (vooral te dikke buik), leeftijd, diabetes in de familie en een voorgeschiedenis van te hoge bloedsuikerwaarden. Wie een verhoogd risico loopt, kan de evolutie naar type 2 diabetes met meer dan de helft voorkomen door gezond te leven.

Over Diabetes Liga vzw
De Diabetes Liga streeft als onafhankelijke vereniging naar de beste zog en omkadering voor wie met diabetes wordt geconfronteerd. Zowel mensen met diabetes en hun omgeving als iedereen die professioneel betrokken is, maken deel uit van de 500 vrijwilligers en meer dan 22.000 leden. De werking richt zich op: verspreiden van kwalitatieve informatie over diabetes, behartiging van de belangen van mensen met diabetes, creëren van een netwerk rond diabetes, en in opdracht van de Vlaamse overheid, preventie van type 2 diabetes. 

Contacteer ons