Persbericht: De Diabetes Liga en ambassadeurs Olivier Kronal en Celien vragen aandacht voor diabetes op 25ste editie Wereld Diabetes Dag

Persbericht: De Diabetes Liga en ambassadeurs Olivier Kronal en Celien vragen aandacht voor diabetes op 25ste editie Wereld Diabetes Dag

Campagne in Leuven op zondag 15 november in aanwezigheid van Louis Tobback – 17 uur.

Dinsdag 27 oktober 2015 — Om meer aandacht te vragen voor diabetes brengt Celien een gloednieuwe song uit en loopt Olivier Kronal dwars door Vlaanderen.

Leuven – Dit jaar vindt de verjaardagseditie plaats van Wereld Diabetes Dag. Op 14 november wordt deze internationale VN-dag voor de 25ste keer gevierd. Doel is de bevolking correct te informeren en te sensibiliseren over diabetes. Deze inspanningen zijn vandaag meer dan ooit nodig. Zowat elke 10 minuten krijgt iemand in ons land de diagnose van diabetes. Naar schatting heeft 1 op 12 volwassen Belgen al de aandoening. Tegen 2030 zou dit oplopen tot minstens 1 op 10 Belgen. 

“De impact van diabetes mag niet onderschat worden, maar het leven stopt niet na de diagnose. Ook mensen met diabetes kunnen nog straffe toeren uithalen.” – Olivier Kronal, ultraloper en ambassadeur van de Diabetes Liga.

200 km voor Diabetes
Ultraloper Olivier Kronal is één van de ambassadeurs van deze campagne. Ondanks het hebben van diabetes legde Olivier Kronal een opmerkelijke prestatie neer op de “Marathon des Sables”.

De 35-jarige Olivier Kronal loopt voor deze actie dwars door Vlaanderen, een parcours van zo’n 200 kilometer. Op zondag 15 november vangt Olivier Kronal het derde deel van dit parcours aan vanuit Antwerpen. De eerste paar kilometer krijgt Olivier gezelschap van Antwerpse Burgemeester Bart De Wever. Olivier zal op zondag van Antwerpen naar Leuven lopen. In Leuven wordt Olivier opgewacht door Leuvense burgemeester Louis Tobback. Maandag 16 november loopt Olivier van Leuven naar Hasselt, waar hij de finish bereikt.

Om dit parcours tot een goed einde te brengen kan Olivier Kronal heel wat aanmoediging gebruiken. Daarom roept de Diabetes Liga iedereen op om, weliswaar zonder loopschoenen, Olivier Kronal aan te moedigen aan het startpunt in Antwerpen: Grote Markt, 2000 Antwerpen - en aan het eindpunt in Leuven: Martelarenplein 1, 3000 Leuven

Meer details over de rest van het parcours vindt u in bijlage van dit persbericht.   

“Mensen vragen mij nog altijd of ik als kind soms teveel gesnoept heb, terwijl dat er niets mee te maken heeft. Als ambassadrice van de Diabetes Liga wil ik hen vooral correct informeren.” – Celien, singer-songwriter en ambassadrice van de Diabetes Liga.

Song
Ook ambassadrice Celien vraagt op haar eigen manier aandacht voor diabetes. Daarom brengt ze  voor de gelegenheid een song uit over diabetes. Vlaanderen leerde Celien kennen dankzij haar deelname aan het televisieprogramma “De Beste Singer-Songwriter van Vlaanderen”.

De song kan vanaf 14 november voor €1,29 gedownload worden via www.diabetes.be. Ook de videoclip kan vanaf dan op de website van de Diabetes Liga worden bekeken. De opbrengst gaat integraal naar de Diabetes Liga. De song wordt voor de eerste maal live voorgesteld op zaterdag 14 november tijdens Wereld Diabetes Dag. De voorstelling vindt plaats op het hoofdkantoor van de Diabetes Liga (Gent).

Regionale wandelingen
Traditioneel organiseert de Diabetes Liga naar aanleiding van Wereld Diabetes Dag regionale wandelingen. Vorig jaar trokken maar liefst 2054 deelnemers hun wandelschoenen aan.

Ook in de regio Leuven vinden dit jaar stads- en natuurwandelingen plaats op zondag 15 november

Wandeling rond het hoogste punt van het Hageland

  • Parochiezaal Pellenberg – Kortenbergstraat 2, Pellenberg
  • Start tussen 8 uur en 15 uur
  • Podoloog en medische verzorging beschikbaar
  • Celien wandelt mee en stelt haar song voor 

Woestijnwandeling

  • De Cam – Dorpstraat 68, Gooik
  • Start tussen 8 uur en 12 uur

Ook in andere steden kan er stevig gewandeld worden:

  • Lier
  • Avelgem en Loppem
  • De Klinge en Brakel
  • Beringen en Bree

De deelnameprijs bedraagt €2,00 en is gratis voor kinderen tot 12 jaar.

Over diabetes
Diabetes is een chronische aandoening die nog al te vaak wordt onderschat. Vroegtijdige opsporing en behandeling zijn essentieel om de gevolgen zoals oogaandoeningen, nierproblemen, hart- en vaatziekten tot een minimum te beperken. Momenteel hebben 1 op 12 van de volwassen Belgen diabetes en men schat dat dit verder zal oplopen tot 1 op 10 tegen 2030. Type 1 diabetes, de minst voorkomende vorm, is een auto-immuunaandoening die voornamelijk voor de leeftijd van 40 jaar ontstaat. In meer dan 90% van de gevallen gaat het echter om type 2 diabetes (vroeger ook wel ‘ouderdomsdiabetes’ genoemd).

Type 2 diabetes kent meestal een sluimerend verloop, waardoor het soms jaren onopgemerkt blijft. Er zijn wel een aantal risicofactoren aan te duiden zoals overgewicht (vooral te dikke buik), leeftijd, diabetes in de familie en een voorgeschiedenis van te hoge bloedsuikerwaarden. Wie een verhoogd risico loopt, kan de evolutie naar type 2 diabetes met meer dan de helft voorkomen door gezond te leven.

Over Diabetes Liga vzw
De Diabetes Liga streeft als onafhankelijke vereniging naar de beste zog en omkadering voor wie met diabetes wordt geconfronteerd. Zowel mensen met diabetes en hun omgeving als iedereen die professioneel betrokken is, maken deel uit van de 500 vrijwilligers en meer dan 22.000 leden. De werking richt zich op: verspreiden van kwalitatieve informatie over diabetes, behartiging van de belangen van mensen met diabetes, creëren van een netwerk rond diabetes, en in opdracht van de Vlaamse overheid, preventie van type 2 diabetes.