Persbericht: De Diabetes Liga en ambassadeurs Olivier Kronal en Celien vragen aandacht voor diabetes op 25ste editie Wereld Diabetes Dag

Persbericht: De Diabetes Liga en ambassadeurs Olivier Kronal en Celien vragen aandacht voor diabetes op 25ste editie Wereld Diabetes Dag

13 - 16 november 2015: Om meer aandacht te vragen voor diabetes brengt Celien een gloednieuwe song uit en loopt Olivier Kronal dwars door Vlaanderen.

Dit jaar vindt de verjaardagseditie plaats van Wereld Diabetes Dag. Op 14 november wordt deze internationale VN-dag voor de 25ste keer gevierd. Doel  is de bevolking correct te informeren en te sensibiliseren over diabetes. Deze inspanningen zijn vandaag meer dan ooit nodig. Zowat elke 10 minuten krijgt iemand in ons land de diagnose van diabetes. Naar schatting heeft 1 op 12 volwassen Belgen al de aandoening. Tegen 2030 zou dit oplopen tot minstens 1 op 10 Belgen.

“De impact van diabetes mag niet onderschat worden, maar het leven stopt niet na de diagnose. Ook mensen met diabetes kunnen nog straffe toeren uithalen.” – Olivier Kronal, ultraloper en ambassadeur van de Diabetes Liga.

Mensen vragen mij nog altijd of ik als kind soms teveel gesnoept heb, terwijl dat er niets mee te maken heeft.  Als ambassadrice van de Diabetes Liga wil ik hen vooral correct informeren.  – Celien, singer-songwriter en ambassadrice van de Diabetes Liga.

Ultraloper Olivier Kronal en singer-songwriter Celien worden dagelijks met diabetes geconfronteerd. Naar aanleiding van Wereld Diabetes Dag willen ze samen met de Diabetes Liga meer aandacht vragen voor diabetes, elk op hun eigen manier. Olivier Kronal zal daarom dwars door Vlaanderen lopen en Celien brengt een song uit over de thematiek.

Ambassadeurs
Vlaanderen leerde Celien kennen dankzij haar deelname aan het televisieprogramma “De Beste Singer-Songwriter van Vlaanderen”. Olivier Kronal leerden we dan weer kennen door zijn opmerkelijke prestatie op de “Marathon des Sables”. Olivier Kronal en Celien zijn beide personen met diabetes en kennen de problematiek dus als geen ander. Toch belet het hen niet om hun dromen waar te maken.  

De 35-jarige Olivier Kronal loopt voor deze actie dwars door Vlaanderen, een parcours van zo’n 200 kilometer. Op vrijdag 13 november start hij in Brugge, waarna hij de steden Gent, Antwerpen en Leuven doorkruist om te finishen in Hasselt. Om dit parcours tot een goed einde te brengen kan Olivier Kronal heel wat aanmoediging gebruiken. Daarom roept de Diabetes Liga iedereen op om, weliswaar zonder loopschoenen, Olivier Kronal aan te moedigen aan elk startpunt van het parcours. Meer details hierover vindt u in bijlage van dit persbericht.

Ambassadrice Celien brengt voor de gelegenheid een song uit over de thematiek. De song kan vanaf 14 november voor €1,29 gedownload worden via www.diabetes.be. Ook de videoclip kan vanaf dan op de website van de Diabetes Liga worden bekeken. De opbrengst gaat integraal naar de Diabetes Liga.

De song wordt voor de eerste maal live voorgesteld op zaterdag 14 november tijdens Wereld Diabetes Dag. De voorstelling vindt plaats op het hoofdkantoor van de Diabetes Liga (Gent), waar Olivier Kronal zijn route ook zal starten. ’s Anderendaags stelt Celien haar song ook voor op de regionale wandeling in Pellenberg (zie hieronder).

Lokale wandelingen op zondag 15 november 2015
Elk jaar organiseert de Diabetes Liga traditioneel zondagse lokale wandelingen naar aanleiding van Wereld Diabetes Dag. Zangeres Celien wandelt ook dit jaar weer mee, in Leuven. De start van deze wandeling heeft plaats aan de Parochiezaal Pellenberg: Kortenbergstraat 2, Pellenberg. Deelname aan de wandeling kost € 2,00 en is gratis voor kinderen tot 12 jaar. 

In bijlage vindt u een overzicht van alle activiteiten en locaties.
Voor meer informatie omtrent diabetes kan u terecht op www.diabetes.be

Over diabetes
Diabetes is een chronische aandoening die nog al te vaak wordt onderschat. Vroegtijdige opsporing en behandeling zijn essentieel om de gevolgen zoals oogaandoeningen, nierproblemen, hart- en vaatziekten tot een minimum te beperken. Momenteel hebben 1 op 12 van de volwassen Belgen diabetes en men schat dat dit verder zal oplopen tot 1 op 10 tegen 2030. Type 1 diabetes, de minst voorkomende vorm, is een auto-immuunaandoening die voornamelijk voor de leeftijd van 40 jaar ontstaat. In meer dan 90% van de gevallen gaat het echter om type 2 diabetes (vroeger ook wel ‘ouderdomsdiabetes’ genoemd). Type 2 diabetes kent meestal een sluimerend verloop, waardoor het soms jaren onopgemerkt blijft. Er zijn wel een aantal risicofactoren aan te duiden zoals overgewicht (vooral te dikke buik), leeftijd, diabetes in de familie en een voorgeschiedenis van te hoge bloedsuikerwaarden. Wie een verhoogd risico loopt, kan de evolutie naar type 2 diabetes met meer dan de helft voorkomen door gezond te leven.

Over Diabetes Liga vzw
De Diabetes Liga streeft als onafhankelijke vereniging naar de beste zorg en omkadering voor wie met diabetes wordt geconfronteerd. Zowel mensen met diabetes en hun omgeving als iedereen die professioneel betrokken is, maken deel uit van de 500 vrijwilligers en meer dan 22.000 leden. De werking richt zich op: verspreiden van kwalitatieve informatie over diabetes, behartiging van de belangen van mensen met diabetes, creëren van een netwerk rond diabetes, en in opdracht van de Vlaamse overheid, preventie van type 2 diabetes.

Contacteer ons