Persbericht: 1 miljoen screenings op diabetes - Antwerpen helpt mee!

Diabetes Liga organiseert in samenwerking met de International Diabetes Federation een screeningsactie in Antwerpen Centraal + gratis concert Celien

Maandag 7 november 2016 — Maandag 14 november 2016 – Centraal Station Antwerpen – 8-12 uur  

Naar jaarlijkse traditie organiseert de Diabetes Liga een sensibiliseringscampagne op 14 november, Wereld Diabetes Dag. Dit jaar houdt de Diabetes Liga gratis preventieve screenings om je diabetesrisico te meten. Dit gebeurt op basis van de FINDRISC-test, een wetenschappelijk onderbouwde vragenlijst. De International Diabetes Federation wil dit jaar wereldwijd 1 miljoen mensen screenen, een uitdaging waar de Diabetes Liga graag aan meewerkt. De Diabetes Liga zal personen screenen tussen 8 en 12 uur in Antwerpen Centraal. Zangeres Celien geeft om 11 uur een gratis concert om de actie in het Centraal Station te steunen. 

Laat zelf je risico op diabetes preventief testen
Eén op de drie volwassenen met diabetes is nog niet gediagnosticeerd en dus is het belangrijk om de risicofactoren en eventuele symptomen van diabetes te kennen en te herkennen. Daarom is het zo van belang dat er op 14 november wereldwijd aandacht wordt besteed aan diabetes. Ook in Vlaanderen vraagt de Diabetes Liga aandacht voor de problematiek. Zij organiseren dit jaar een preventieve screeningsactie in verschillende Vlaamse steden. Door middel van de FINDRISC-test wordt het risico op diabetes bepaald. Op basis van de score krijgt de persoon het advies om bijvoorbeeld meer aan lichaamsbeweging te doen of zich te richten tot zijn/haar huisdokter. Er wordt ook voorzien in concrete mogelijkheden om je risico op diabetes aan te pakken.

Het aantal mensen met diabetes is de afgelopen decennia meer dan verdubbeld. Dat is vooral te wijten aan mensen met type 2 diabetes, wat mede veroorzaakt wordt door vergrijzing, een ongezonde levensstijl en overgewicht. Type 1 diabetes, die ongeveer 10% van alle mensen met diabetes treft, wordt niet veroorzaakt door levensstijl maar is een auto-immunaandoening en kan evenmin door deze screeningsactie opgespoord worden.

Voor meer informatie omtrent diabetes kan u terecht op www.diabetes.be

Actie Centraal Station Antwerpen
Vrijwilligers van de Diabetes Liga helpen je gratis een risicotest af te nemen in het Centraal Station in Antwerpen: Maandag 14 november, van 8 tot 12 uur. Zangeres Celien heeft zelf diabetes en steunt de actie van de Diabetes Liga. Om 11 uur geeft ze in het Centraal Station een concert. Vorig jaar nog schreef Celien een song naar aanleiding van Wereld Diabetes Dag: https://www.youtube.com/watch?v=OZkmI3hpCb8

Antwerpen:
Centraal Station / 8 uur  – 12 uur 

Celien - Net als jij (officiƫle videoclip)