Mannen en scheren: deugd of noodzakelijk kwaad?

Vrijdag 4 juli 2014 — Scheerexpert Wilkinson Sword - die een jarenlange ervaring combineert met een verfrissende kijk op de wereld - liet onlangs een studie uitvoeren door het onafhankelijke onderzoeksbureau iVOX. Hierbij werd gepolst naar onze scheergewoontes en naar de verschillen op dat vlak tussen Vlamingen en Walen, Belgen en Nederlanders. Wie scheert zich wanneer en op welke plaats? Waarom doen we dat precies op die manier? Hoe gevoelig is onze huid en aan welke ‘scheeretiquette’ moeten onze partners voldoen?
Wilkinson Sword zet de feiten even op een rij en geeft aan hoe het zelf, als innovatief merk, een scheerbeurt omzet in een eenvoudige, bevrijdende en verkwikkende verwenbeurt.

Doe-het-zelvers
Het concept scheren bestaat al decennialang, maar heerlijk relaxen bij de barbier is bij vele mannen tegenwoordig niet meer aan de orde. Zowel Vlaamse als Waalse mannen zijn ‘doe-het-zelvers’ op het gebied van scheren. Slechts bij uitzondering wordt hiervoor de hulp van een partner (4% bij de Vlamingen en 5% bij de Walen) of professional (1% bij de Vlamingen en 7% bij de Walen) ingeroepen. 38% van de Belgische mannen scheert zich 2 à 3 keer per week, 16% doet dat 4 à 6 keer per week en zo’n 18% scheert zich dagelijks. Veelal beginnen Belgische mannen zich te scheren op de leeftijd van 16 jaar. De gemiddelde scheertijd bedraagt bij de Belgen 7 minuten en 55 seconden.

 

Weekendstoppels
Scheren neemt toch behoorlijk wat tijd en energie in beslag. Een relevante vraag die Wilkinson Sword zich dan ook stelde, is: ‘Hoe ervaren mannen het scheren?’ Wel, mannen scheren zich niet graag! 74% van de Belgen en 66% van de Nederlanders vindt het een noodzakelijk kwaad. Maar ze doen het wel, veelal kwestie van een slordige uitstraling te vermijden (BE: 34% - NL: 43%). Bij ons zitten vooral Walen daarmee verveeld (41%). In Vlaanderen associeert 28% van de mannen ‘ongeschoren’ met ‘slordig’. 

Ook al wordt er in de week geschoren dat het een lieve lust is, in het weekend loopt 72% van de Belgische mannen (VL: 64% - W: 82%) en 50% van de Nederlanders er vaak ongeschoren bij.

 

Droog of nat? Geïrriteerd of niet?
De aanhangers van het droog (elektrisch) en het nat (met een scheermesje) scheren zijn mooi verdeeld. Bij de Vlaamse mannen scheert 45% zich met een elektrisch scheerapparaat en 55% met een scheermesje. Bij de Waalse mannen scheert 49% zich elektrisch en 51% scheert zich met een scheermesje.

1 op de 4 Belgische mannen en 1 op de 3 Nederlandse mannen heeft geen klachten na het scheren. Opvallend is dat de helft van de Belgische mannen last heeft van een geïrriteerde huid na het scheren. Toch gebruikt maar 1 op de 4 Belgische mannen aftershave na het scheren. Nederlanders gebruiken vaker aftershave hoewel ze minder last hebben van een geïrriteerde huid.

 

Wat met schaamhaar?
89% van de Vlamingen mannen scheert zijn gezicht, 26% de oksels en 49% de schaamstreek. Voor de Waalse mannen is dit respectievelijk 82%, 44% en 48%. Ongeveer de helft van de ondervraagde Belgen scheert dus zijn schaamstreek. In Nederland is het intiem scheren populairder want daar scheert maar liefst 59% van de mannen weleens de schaamstreek.

 

Wat willen de mannen?
In het onderzoek werd aan de mannen gevraagd van welke lichaamsdelen ze verwachten dat de dames deze scheren. De verwachtingen van de Vlaamse mannen liggen daarbij wat hoger dan die van de Waalse mannen. 74% van de Vlaamse versus 73% van de Waalse mannen verwacht geschoren oksels bij een vrouw, 73% versus 62% verwacht geschoren benen, 59% versus 49% verwacht een geschoren schaamstreek en 55% versus 53% een bijgewerkte bikinilijn. Wat betreft het scheren van de intieme delen ziet 41% van de Waalse mannen het liefst dat een vrouw alles kaal scheert, bij de Vlaamse mannen is dit 30%. 16% van de Vlaamse en van de Waalse mannen vindt het scheren van de schaamstreek niet nodig.

 

Free your skin met Wilkinson Sword
Kortom, mannen scheren zich geregeld tijdens de week maar lopen er in het weekend wel eens ongeschoren bij, intiem scheren is populairder in Nederland dan in België en Vlaamse mannen hebben hogere verwachtingen van hun vrouw op het gebied van scheren dan hun Waalse tegenhangers. Het scheergedrag van mannen verschilt dan wel naargelang hun regio, maar ze zijn het over één ding eens: ze zijn duidelijk op zoek naar eenvoudige en performante scheersystemen waarmee ze hun haargroei kunnen ‘temmen’. Bij voorkeur hebben diezelfde systemen een verzorgend en verkwikkend effect op de huid, zodat iedere scheerbeurt een deugd wordt in plaats van een noodzakelijk kwaad. De Wilkinson-producten spelen perfect in op de wensen van de moderne man. Scheren wordt makkelijk, aangenaam en ontspannend. Het resultaat is een zachte en verzorgde huid. Weg stress! Weg irritatie! Hieronder vindt u meer informatie over enkele recente producten uit het Wilkinson-assortiment, die perfect beantwoorden aan de scheerverwachtingen van de moderne man. 

 

Wilkinson Sword HYDRO 5™ 
De Wilkinson Sword HYDRO 5™ is de nieuwste innovatie van Wilkinson en heeft 5 UltraGlide-mesjes met geïntegreerde Skin Guards die de wrijving verminderen tussen de huid en de scheerkop, waardoor een geïrriteerde huid vermeden wordt. Het hydraterende gelreservoir wordt door water geactiveerd en hydrateert de huid bij elke scheerbeurt[1]. Het gelreservoir is verrijkt met aloë vera en vitamine E en gaat tot 2x langer mee dan gewone glijstrips. Een brede strook met rubberen ribbels trekt de huid strak en brengt het haar omhoog voor het in contact komt met het scheermes, voor een efficiënter resultaat in minder scheerbewegingen. De Flip Trimmer maakt het mogelijk om ook moeilijk bereikbare plekjes eenvoudig en exact te scheren en om nauwkeurig te trimmen. De HYDRO 5™ heeft een premium chromen handvat met spiegeleffect.

De aanbevolen verkoopprijs voor de Wilkinson Sword HYDRO 5™ met twee mesjes bedraagt   € 13,49. De navulverpakking bevat 4 mesjes (€ 13,49) of 8 mesjes (€ 25,95).

 

Wilkinson Sword HYDRO 3™ 
De Wilkinson Sword HYDRO 3™ heeft 3 UltraGlide-mesjes met geïntegreerde Skin Guards die de wrijving verminderen tussen de huid en de scheerkop, waardoor een geïrriteerde huid vermeden wordt. Het hydraterende gelreservoir wordt geactiveerd door water en hydrateert de huid bij elke scheerbeurt. Het gelreservoir is verrijkt met aloë vera en vitamine E en gaat tot 2x langer mee dan gewone glijstrips.

De optimale afstand tussen de mesjes bevordert het afspoelen en reinigen. De HYDRO 3™ heeft ook een ergonomisch antisliphandvat, zodat u elke scheerbeweging perfect onder controle hebt.

De aanbevolen verkoopprijs voor de Wilkinson Sword HYDRO 3™ met twee mesjes bedraagt € 9,29. De navulverpakking bevat 4 mesjes (€ 9,29) of 8 mesjes (€ 17,49).

 

Wilkinson Sword Quattro Titanium Sensitive
'State of the art' is de Quattro Titanium Sensitive. Dit unieke scheerapparaat heeft 4 titanium mesjes en een extra precisiemesje achteraan voor mooi afgewerkte randen en een nauwkeurig scheerresultaat. De Quattro Titanium-mesjes zijn duurzaam, blijven lang scherp en beschermen de huid tegen irritatie. Ze hebben een duurzame, bestendige coating van titanium en koolstof en zijn zacht voor de huid, terwijl u toch bijzonder dicht tegen de huid kunt scheren. Het geïntegreerde gelreservoir is verrijkt met aloë vera, jojoba en vitamine E, een erg waardevol ingrediënt.

Het ergonomische handvat is gemaakt van hoogwaardig metaal en heeft een antislipcoating voor een optimaal gebruiksgemak. De brede strook trekt de huid strak en brengt het haar omhoog voor het scheren, zodat u bijzonder dicht tegen de huid kunt scheren.

De aanbevolen verkoopprijs voor het Quattro Titanium Sensitive-scheerapparaat met twee mesjes bedraagt € 10,69. De vervangmesjes zijn verkrijgbaar in verpakkingen van 4 stuks (€ 11,99) of 8 stuks (€ 20,99).

[1] Enkel tijdens het scheren.